Components Antics membres Gravacions Calendari Fitxa Tècnica Àlbum de fotos

Capçalera

GRUP DE GRALLERS DE L'ACORD DE VILANOVA I LA GELTRÚ

 

 

Els Grallers de l’Acord de Vilanova i la Geltrú són un grup estable des de l’octubre de 1979, època en que les gralles no ocupaven encara dins el panorama i els ambients populars el lloc i la utilització escaients. Des de la seva formació, aquest grup, ha compaginat la recerca i adequació del material tradicional amb adaptacions per a gralla de nous ritmes i possibilitats harmòniques i melòdiques.

Matinades de 1979

Primera sortida dels Grallers de l'Acord el  28 d'octubre de 1979, acompanyant junt amb altres grallers les matinades del Dia de la Colla dels Bordegassos de Vilanova

D’altra banda, han dedicat temps i esforç a impartir cursos de formació i reciclatge, ajudant positivament la consolidació de nous grups, imprimint un estil característic propi d’aquest quartet. Actualment són els responsables de l’E.M.I.T., Escola de Música d’Instruments Tradicionals.

Les seves actuacions es poden classificar dins dels tres principals estils del repertori per la gralla: Cercaviles, concert i ball de gralles. En el primer apartat el grup ha realitzat incomptables actuacions en les festes tradicionals, acompanyant diversos grups de danses populars, gegants, castells... Pel que fa als concerts, aquesta formació ha dut a terme una interessant tasca de recuperació i estudi d’antigues músiques tradicionals escrites principalment per a gralles, tot i que en un concert és habitual que es puguin sentir des de melodies medievals utilitzades en cerimònies de seguici o antigues celebracions, fins a interpretacions de músiques composades expressament per a gralles, algunes escrites el segle passat.

El ball de gralles, és una de les vessants on potser el grup mostra més clarament la seva flexibilitat i repertori diferenciat. Durant el ball de gralles, es poden sentir i ballar des de ritmes clàssics (vals, mazurka, polka...) fins les adaptacions més agosarades de músiques no escrites directament per a la gralla però que permeten una correcta qualitat sonora fruit d’un elaborat treball previ d’adaptació i tècnica.

Han realitzat arreu de Catalunya, concerts, cercaviles i balls de gralles, en solitari o amb altres formacions similars. En moltes ocasions també han acompanyat balls populars, actuacions castelleres i multitud d’entremesos i manifestacions folklòriques i de carrer.

A més a més del suport musical que han donat a diferents formacions del país en les seves actuacions a l’estranger, el Grup de Grallers de l’Acord ha realitzat gires en solitari, oferint vàries actuacions a Provença, Portugal, Anglaterra, Itàlia i Cuba, entre d’altres llocs, amb molt bona acollida, tot difonent i fent sentir el so dels seus instruments característics d’unes zones concretes dins el nostre país.

Cal remarcar també les actuacions amb la Companyia Elèctrica Dharma, dins la gira 20 anys de Dharma durant l’estiu i tardor de 1994. Per altra banda, també han aportat la seva música a l’espectacle Identidades del prestigiós grup teatral La Cuadra de Sevilla sota la direcció de Salvador Tábora.


Components Antics membres Gravacions Calendari Fitxa Tècnica Àlbum de fotos

homecata.gif (5458 bytes)